Molendijkbank

Het ontwerp

Wethouder C. Molendijk was bestuurder van 1971 tot 2004. Eerst van de gemeente Nieuw-Beijerland en na een herindeling van de gemeente Korendijk. Wethouder Molendijk overleed op 19 juni 2004 op 66-jarige leeftijd, toen hij nog in functie was. Een carrière in de knop gebroken. Dat is de symboliek achter deze bank. Molendijk was een gewaardeerd bestuurder, die respect kreeg van alle politieke partijen.

Wethouder Molendijk overleed twee weken voor zijn afscheid van de lokale politiek. Hij was 32,5 jaar raadslid van de gemeenteraad van Korendijk, waarvan een groot aantal als wethouder.

Het was de bedoeling dat het gemeentebestuur de stenen bank aan Molendijk bij diens afscheid zou aanbieden. Op 10 juni 2004 stelde een werkgroep het ontwerp van de bank vast. Het zou een bank vol symboliek worden met 32 zitelementen, voor elk jaar in de politiek.

Op de avond van diezelfde dag werd Molendijk getroffen door een hartinfarct. Negen dagen later overleed hij. "En toen kreeg de bank er een heel andere dimensie bij", lichtte architect en vriend M. A. Ros bij de onthulling toe, "een afscheidsbank voor de bevolking werd ineens een herinneringsbank. Alles werd anders. De 32 zitelementen werden er 66, waarvan 32 met een andere dimensie. De bank eindigt in een breukvlak, het plotselinge einde symboliserend."

Aan weerszijden van de bank zijn er zitplaatsen. Aan de ene kant is er uitzicht over het water, aan de andere kant uitzicht over het gors, richting de Hoeksche Waard. "Dat kon Molendijk ook", zei Ros. "Hij had hier zijn wortels, zijn basis, maar had ook oog voor de buitenwereld."

De kunstpicknickplaats in beeld

Het recept

Hoeksche Waard broodje gezond:

Benodigdheden en bereiding voor 2 personen:
Besmeer 2 Hoeksche meergranenbroodjes (met korrels) met roomboter en beleg het broodje met 30 gram rucola of 1 bakje tuinkers en 1 verse tomaat in dunne plakken. Maak hierbij een salade van 100 gram geraspte wortel, 4 radijsjes in plakjes, 1 stengel bleekselderij in smalle boogjes, 2 eetlepels yoghurtdressing met versgemalen zwarte peper en 2 kakelverse gekookte eieren in plakjes. Eet smakelijk!

Aanliggende routes

Fietsknooppuntensysteem. Tussen knooppunten 7 en 8, bij de haven van Nieuwendijk (veer naar Tiengemeten)

Bij de parkeerplaats van het veer start tevens de Eendragtsroute (wandelroute). Deze route loopt ook langs buitenkade van de Tiendgorzen.

 

Links

www.nationaallandschaphoekschewaard.nl


Foto bronvermelding:
Ronald van den Boogerd

  • Wethouder C. Molendijk-bank (herinneringsbank)
  • 2005
  • Buitenkade bij de haven van Nieuwendijk in het natuurgebied de Tiendgorzen.