Taartpunt

Het ontwerp

De taartpunt is een verwijzing naar de appelbomen op het talud van de Ritselaarsdijk. Vanwege deze mooie bomen wordt deze dijk ook wel de Appeldijk genoemd. In het voorjaar fiets je hier prachtig tussen de appelbloesems!

De kunstpicknickplaatsen in beeld

Het picknickrecept

Ingrediënten en bereiding:

400 gr. Zelfrijzend bakmeel, 200 gr.  witte basterdsuiker, 250 gr.koude boter (evt. roomboter), 1 ei (alleen het geel)(wit bewaren), mespunt zout. Voor de vulling: 4 grote appels (goudreinet of jonagold), 3 eetlepels kaneel, 75 gr. Rozijnen (wassen en laten wellen), 60 gr. suiker, eventueel voor op de deegbodem, custardpoeder of amandelspijs.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de rozijnen, kaneel en suiker toe en roer het door de appels. Vet de springvorm in, of leg bakpapier op de bodem. Doe de koude boter, basterdsuiker, eigeel, mespunt zout en zelfrijzend bakmeel in een kom. Kneed dit met een mixer met deeghaken totdat het een bal wordt, of kneed halverwege verder met de hand. Neem de helft van het beslag en verdeel dit over de bodem. Neem van de andere helft, de helft, en verdeel dit over de rand van de springvorm. Bestrooi de bodem eventueel met wat amandelspijs, of custardpoeder. (dit is om het overtollige vocht op te vangen wat uit de appels komt). Doe de appelvulling er boven op. Rol het achterovergehouden deeg uit tot een lap van een halve centimeterdik en snijd er 8 stroken uit. Verdeel de deegstroken in een geruit patroon over de appelvulling. Bestrijk met het eiwit de stroken en de rand. Taart bakken in het midden van de oven, ongeveer 60- 70 min. Goed inpakken en meenemen voor de picknick!

Aanliggende routes

Fietsknooppuntensysteem (dichtstbijzijnde knooppunt is nummer 31)

Ritselaarsdijk is de verbindingsroute tussen de Ritselaarroute en de Sint Anthoniepolderroute

 

Links

www.nationaallandschaphoekschewaard.nl

  • Steinie Boender, kunstenaar uit Nieuw-Beijerland
  • 2007
  • Ritselaarsdijk, Westmaas, nabij fietsknooppunt 31