HW Landschap foto

De Werkgroep Natuurfotografie Hoeksche Waards Landschap exposeert in het Museum Hoeksche Waard haar vijftiende foto-expositie. De foto's zijn te bekijken in 't Hof van Assendelft.

De Hoeksche Waard is een eiland met langgerekte akkers, die omzoomd zijn door boomdijken. Er is veel water, niet alleen rondom het eiland, zoals de Oude Maas en het Hollands Diep, maar ook op het eiland zoals de schilderachtige Binnenmaas en de vele oude kreken. Water en natuur horen bij elkaar en zijn van elkaar afhankelijk.
De Hoeksche Waard is een schitterend eiland met veel grote en kleine natuurgebieden, zoals Argusvlinder, Groot Koninkrijk en Oeverlanden Hollands Diep. Bij zon of regen, overdag of ’s-avonds, in de zomer of de winter, altijd kunt u van ons eiland genieten. De Hoeksche Waard is een schitterend gebied, waar we trots op zijn. Geniet mee van ons Nationaal Landschap, dat wij met foto’s aan u presenteren.

Alle foto’s van de expositie zijn gemaakt door leden van de Werkgroep Natuurfotografie van de Vereniging Hoekschewaards LandschapHoekschewaards Landschap, dat zich al veertig jaar inzet voor behoud, bescherming, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard.


Adres: Museum Hoeksche Waard - Hofweg 13 3274 BK Heinenoord

Foto: Leen de Zeeuw, Zwanegatsedijk Maasdam

 

NAMO16931 popcorn

Extra activiteiten in Speelnatuur Tiengemeten tijdens de herfstvakantie

Het is bijna herfstvakantie!

Zoek je nog een leuke invulling van je vrije tijd? Kom dan naar Speelnatuur Tiengemeten! Dat is in de vakantie extra geopend én er zijn dagelijks leuke extra activiteiten. Kunnen we jou ook verwelkomen?

Extra open

Speelnatuur gaat weer langer open in verband met de herfstvakantie. Rekening houdend met de vakantiespreiding is Speelnatuur twee volle weken extra open: van 14 tot en met 29 oktober van 10.15 tot 16.45 uur (behalve op de maandagen en op zondag 22 oktober, zie verderop). Daarna gaat Speelnatuur weer in winterslaap, dus dit is je kans om nog een bezoekje te brengen!

Extra activiteiten

Tijdens de twee vakantieweken zijn er volop extra activiteiten in Speelnatuur. Wat te denken van popcorn of marshmallows maken bij het kampvuur, een OERRR ketting maken of een wandeling met de boswachter? Je hoeft daar niets extra’s voor te betalen, alleen de pont naar Tiengemeten en de reguliere toegangsprijs voor Speelnatuur. Voor een compleet overzicht van alle activiteiten en wanneer die plaatsvinden, kun je terecht op www.nm.nl/tiengemeten (kijk bij Nieuws).

Zondag 22 oktober al vol!
Deze dag vindt voor derde keer de ING Wilde Buiten Dag plaats in Speelnatuur. Daarvoor moet je je vooraf aanmelden en dat is massaal gedaan de afgelopen tijd want de vier starttijden zitten al helemaal vol! Helaas kun je op deze dag dus niet meer terecht in Speelnatuur.

Prijzen en tickets

Kijk op de website van tiengemeten voor meer informatie over de pont naar Tiengemeten en de toegang tot Speelnatuur. Je kunt je tickets daar meteen online bestellen of ter plekke tickets kopen. Voor de extra activiteiten hoef je je niet vooraf aan te melden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van het bezoekerscentrum Tiengemeten via 0186-660214 of tiengemeten@natuurmonumenten.nl

 

 

Poster Molendag 2017

Op zaterdag 21 oktober a.s. organiseren de molenaars van de Hoeksche Waard weer de Hoeksche Waardse Molendag.

Op deze dag zetten de molenaars en vrijwilligers de molendeuren weer wagenwijd open. Tussen 10:00 en 16:30 uur kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is.
Molens

In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. Zo is de Oostmolen langs de N217 de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en heeft Goudswaard de oudste nog resterende stenen ‘grondzeiler’ van Nederland. Elk jaar is de Hoeksche Waardse Molendag een evenement dat een groot aantal bezoekers trekt, variërend van (groot)ouders met (klein) kinderen, liefhebbers van oude techniek en historie en molenaars uit heel Nederland. Of het nu om een watermolen of om een korenmolen gaat, molens blijven fascineren bij jong en oud. Jan Bruins (molenaar Oostmolen) “Elk jaar krijgen we met de Hoeksche Waardse Molendag weer een groot aantal geïnteresseerde bezoekers, dat maakt zo’n speciale dag hartstikke leuk! Daarnaast is het natuurlijk uniek dat vrijwel alle molens tegelijk open zijn.”. Vrijwel alle molens, want de molens van Goudswaard en Piershil worden momenteel grondig gerestaureerd. Omdat de molens nog het domein zijn van de molenmaker en aannemers is het dit jaar helaas niet mogelijk om beide molens te bezichtigen. Ook gemaal “De Bosschen” bij Goidschalxoord kan dit jaar helaas niet aan de Molendag deelnemen.
Musea

Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” te Strijen en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen ook dit jaar wederom mee. Zo bakt bakker Jan de Koning op die dag verse, warme molenbroden, is er in het museum van Strijen een digitale fototentoonstelling over de Strijense molens en laat Arjan van der Hoeven zijn stoommachine in Goudswaard weer diverse machines aandrijven. Ook op de molens zijn er verschillende activiteiten, waaronder een Djembé band op de Oostmolen, een demonstratie glas-in-lood op De Goede Hoop en verkoop van molenbrood op De Lelie in Puttershoek. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en soms ook malen.
Stempels sparen voor gratis pannenkoek

Bezoekers aan de Molendag Hoeksche Waard kunnen traditiegetrouw hun ‘molenrondje’ afsluiten met een overheerlijke pannenkoek op vertoon van hun stempelkaart (met tenminste 5 stempels!) bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de molendag te verkrijgen is.
Info

Meer informatie over de molendag verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag, te volgen op Facebook of via www.molensbinnenmaas.nl.
Deelnemers aan de Hoeksche Waardse Molendag 2017:

Molen van Goidschalxoord (Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord)
De Swaen (vanaf 12:00 uur) (Spuidijk 29 - Nieuw-Beijerland)
De Stoomgenerator (Molendijk 81 - Goudswaard)
Korenmolen Landzigt (Molendijk 19 - Zuid-Beijerland)
Korenmolen Windlust (Van Koetsveldlaan 2d - Westmaas)
Korenmolen De Goede Hoop (Molenweg 17 - Mijnsheerenland)
De Oostmolen (Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland)
Korenmolen De Lelie (Molendijk 2 - Puttershoek)
De Poldersche Molen (Polderdijk 25 - Maasdam/Sint-Anthoniepolder)
Korenmolen De Hoop (Gatsedijk 4a - Maasdam)
Korenmolen ‘t Vliegend Hert (Molendijk 35 - ’s-Gravendeel)
Museum ‘Het Land van Strijen’ (Kerkstraat 47 - Strijen)
Museum ‘De Oude Bakkersschuur’ (Hoeksedijk - Maasdam)

Picknicken

De Hoeksche Waard beschikt over een aantal bijzondere rustpunten; de kunstpicknickplaatsen. Rust hier tijdens uw tocht even uit en geniet van het mooie Hoekschewaardse Landschap.

Op diverse plekken in de Hoeksche Waard kunt u even op een bankje van het landschap genieten en uitrusten tijdens uw wandel- of fietstocht. Speciale plekken om even te zitten en een broodje te eten zijn de kunstpicknickplekken. Wat begon als een initiatief van de Culturele Kring Hoeksche Waard is door de regio omarmt en met enthousiaste inzet van de heer Eelse Bies uitgegroeid tot een mooi aantal kunstzinnige picknicktafels die meerwaarde geven aan het toerisme en de recreatie in de Hoeksche Waard.

Met behulp van de elementen landschap, kunst en picknicken (eten) confronteren deze locaties u met de eigenheid en schoonheid van de Hoeksche Waard. Herkenbaar, óf onverwacht. Door gebruik te maken van het streekeigene in de combinatie landschap, land- en tuinbouw, cultuurhistorie en kunst beogen de kunstpicknickplekken ook een verbinding te leggen met het rijke cultuuraanbod van de regio. Kunstenaars uit de regio en daarbuiten is gevraagd om een ontwerp te maken en daarbij een recept te geven dat u mee kunt nemen en kunt nuttigen aan de kunstpicknicktafel.

Naast de kunstpicknickplekken beschikt de Hoeksche Waard over een twintigtal steqi’s. Speciaal voor de Hoeksche Waard ontworpen informatiepanelen met bankje. 

bijdrage