excursie wandeling

Mientje den Boer van ‘Hart voor Regelen’ en ‘Hans Hartmann Wandelingen’ organiseren op zondag 17 september, in samenwerking met Hoekschewaards Landschap (HWL) en Vereniging voor Wandelaars Te Voet, wandelingen en een excursie vanuit Strijensas
(Oeverlanden Hollands Diep/ Mariapolder/ Kooiland).

Deelnemers aan de wandelingen kunnen zondag 17 september tussen 10.30 en 15.00 uur starten vanaf de parkeerplaats bij Jachthaven Strijensas/ Restaurant De Batterij, Sassedijk 6a, 3292 LD Strijensas. Drie wandeltochten zijn uitgezet van respectievelijk 2, 5 (met puzzelopdrachten voor kinderen), 10 en 15 km. Het is ook mogelijk onder deskundige leiding van Mientje, deel te nemen aan een natuurexcursie. Deze excursie begint om 14.00 uur. Meedoen aan de wandelingen en/ of de excursie kost € 2,00 en € 0,50 voor kinderen t/m 12 jaar.

De wandelroutes voeren onder meer langs Strijensas, een sfeervol dorp aan het Hollands Diep. Bovenop de dijk heeft u een fantastisch uitzicht. Ten westen van Strijensas ligt het recreatiegebied Oeverlanden Hollands Diep. Landinwaarts komt u langs een deel van de Kooilandroute, kreken, polders, buurtschap Schenkeldijk en de Mariapolder.

Bereikbaarheid startpunt
Aanbevolen route: vanaf A29 afrit 22 Numansdorp. Richting Numansdorp/ Strijen (N487). Deze weg rechtdoor blijven volgen richting Strijen aanhouden. Na 9 km bij twee rotondes (Randweg) richting Strijen volgen. Over water bij volgende rotonde, rechtsaf richting Strijen Sas. Richting Strijen Sas blijven aanhouden. In Strijensas rechtdoor rijden. Aan einde van Havenstraat (ophaalbrug aan R zijde) gaat u even rechtdoor en dan links omhoog richting Jachthaven Strijen Sas (bord Café Restaurant De Batterij).

Meer informatie
Meer informatie kunt u zondag 17 september krijgen bij het startpunt.
U kunt ook contact opnemen met Hans Hartmann/ hartmann44@zonnet.nl of Mientje Den Boer Mientje Den boer/ m.denboer@hartvoorregelen.nl

Schip

Het hoogseizoen op Tiengemeten nadert zijn einde. Maar ook in het najaar is Tiengemeten zeer de moeite waard.
Vanaf het water krijg je een heel andere, bijzondere natuurbeleving van het eiland. Stap aan boord bij gastheer Huib Bijl en geniet van een bijzondere beleving vanaf het water. Er zijn drie vaartochten in het najaar:

Rondje Tiengemeten
Op 2 september tussen 13:00 en 15:00 uur vaart de salonboot Heicondias een rondje om Tiengemeten.
Je wordt vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten.
Met een beetje geluk zien we de zeearend! We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt. Na de vaartocht kun je Tiengemeten nog zelf gaan verkennen.

Vaartocht in de schemering
Op 9 september en 1 oktober word je verwelkomd met een kopje koffie of thee met Tientje koek. Ervaar de schoonheid van de natuur vanaf het water tijdens deze gezellige vaartocht die 2,5 uur duurt. En als de weergoden gunstig gezind zijn, zul je de zon weg zien zakken boven het weerspiegelende water, een schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten (bij activiteiten). Op deze site vind je alle benodigde informatie over tijden, prijzen, startlocatie etc. Voor leden van Natuurmonumenten geldt een kortingstarief!

Kijk voor alle informatie op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.
De verschillende vaartochten, inclusief alle benodigde informatie, vind je onder het kopje Activiteiten.

 

Peardegaerdt.JPG

Pluk, proef en geniet van een heerlijke oogst op dit schitterende landgoed in de Hoeksche Waard

September is oogstmaand op De Peerdegaerdt. Met een mooie nazomer voor de boeg reden genoeg om een gezellig festijn te maken van Peerdegaerdts Plukfestijn.

De Peerdegaerdt is een bijzondere plek voor de beleving van natuur en landschap, met een karakteristieke hoogstamboomgaard uit 1915 vol oude fruitboomrassen en een schitterende wandeltuin van Mien Ruys. De ontspannen omgeving die De Peerdegaerdt te bieden heeft, wordt afgewisseld door de levendige aanwezigheid van paarden, ganzen, kippen, schapen, geiten en varkens. Ook ransuilen, spechten, boerenzwaluwen en andere bijzondere vogels verblijven graag op De Peerdegaerdt.

Tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn plukken bezoekers hun eigen fruit en kunnen zij deelnemen aan allerlei workshops en activiteiten.

Het jaarlijkse Plukfestijn vindt plaats in de karakteristieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 uur ‘s ochtends tot 17 uur ‘s avonds.

Meer informatie leest u op de website van de Peerdegaerdt

 Flyer Peerdegaerdts Plukfestijn 2017 - voorkant

 

Varen

Er is veel water in en om de Hoeksche Waard. Kom varen in de Hoeksche Waard en krijg een heel andere kijk op het Nationaal Landschap! 

Kanoroutes
De Hoeksche Waard is een eiland dat wordt omsloten door Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil, Oude Maas en het Spui. De watersporter kan terecht in de diverse jachthavens. Wie van kanovaren houdt, kiest voor een tocht door één van de mooie kreken. Download hier de kaart met de verschillende kanoroutes.

Deltapontjes
De Deltapontjes, de veerverbindingen rondom de Hoeksche Waard, nemen in dit geheel een bijzondere plek in. In totaal zijn er negen veerverbindingen die de Hoeksche Waard met omliggende gebieden verbindt. De meeste van deze pontjes varen in het seizoen en brengen u naar de Hoeksche Waard in de zonnigste tijd van het jaar. Op deze pontjes kunt u ook uw fiets aan boord meenemen. Zo kunt u prachtige tochten in en om de Hoeksche Waard maken. Meer informatie over de vaartijden en opstappunten vindt u in het submenu onder de tab Deltapontjes. Hier kunt u ook de brochure downloaden.

De Deltapontjes zijn mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland.

Waterbus
Vaar deze zomer met de Waterbus naar het Haringvliet! De Waterbus vaart vanuit Rotterdam en Dordrecht naar het Haringvliet en meert ook aan op Tiengemeten. Daarmee wordt het Haringvliet met haar unieke natuur en gezellige vissersdorpjes bereikbaar voor meer mensen. Combineer uw vaartocht met een unieke beverexcursie op natuureiland Tiengemeten, een ruig dagje uit in speelnatuur of een fietstocht naar de lepelaarskolonie van Quackjeswater. Stuk voor stuk overgetelijke ervaringen.

Kijk voor meer informatie over vertrektijden, tarieven en de route op de website van de Waterbus. Of ga naar de website van Natuurmonumenten

De vaarverbinding naar en over het Haringvliet maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet en is mede tot stand gekomen door de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland.

bijdrage