Het eiland rond, de oeverloop

De Oeverloop loopt rondom het eiland van de Hoeksche Waard. De route kan op elk gewenst punt worden opgepakt of in gedeelten worden gelopen. 

Het westelijk deel van de Oeverloop begint bij Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’. Vanaf hier volgt u de route tegen de klok in. Het begin van de wandeling loopt door De Staart, een gebied vol met struinnatuur langs het water van de Oude Maas en het Spui. Na ca. 1 km komt u weer op het Zalmpad en loopt richting het centrum van Oud-Beijerland. Via de Oostkade loopt u om de jachthaven heen. U volgt de Havendam en de Bootstraat en komt dan weer bij de rivierdijk. Via de trap gaat u naar de andere kant en komt daar uit op het Roodpad. U loopt achter het politiekantoor langs en vervolgt de route langs het Spui. Aan de overkant ziet u het spaarbekken ‘Beerenplaat’ liggen.

U volgt het Ben Goerionpad en de Bonhoefferstraat. Op de kruising met de Henri Dunantstraat gaat u rechtsaf naar brasserie ‘De Oude Tol’ U volgt het fietspad langs het Spui. Aan het eind hiervan komt u beneden bij de Spuidijk uit. Ter hoogte van het vroegere gemaal ‘Brakelse Veer’, gaat u de trap op en volgt u de Spuidijk.

Na 3 km komt u bij de apparte-mentengebouwen en de pont naar Hekelingen. U volgt het fietspad en de Spuidijk.

U komt langs molen ‘De Swaen’, de dorpshaven en hoeve ‘Even Buiten’. Na een hekwerk loopt u over het gras van de Spuidijk. Bij de splitsing volgt u de Spuiweg richting het Piershilse bos.

Hier aangekomen maakt de Oeverloop verbinding met de Molenroute. Langs een trapje omhoog wandelt u over de dijk naar Goudswaard. Aan het eind van de jachthaven gaat u rechts de Westdijk op. Langs deze dijk heeft u een schitterend uitzicht over de Leenheerenpolder en de Korendijkse Slikken. Tegenover de hoeve ‘Bertha Godelieve’ aan het einde van de Westdijk komt u uit bij ‘De Brede Hoek’. Hier gaat u linksaf en wandelt u langs de vogeluitkijkpost over de Buitendijk. Na het passeren van de Groeneweg en de Bakkerskeet op de dijk komt u uit bij jachthaven ‘De Put’ en Tiendgorzen. Hier volgt u de Eendragtsroute tot de veerhaven van de pont naar Tiengemeten. 

Bij de veerhaven vervolgt u de route over de weg onderlangs de Rivierdijk. Bij de Jan Vollaardweg loopt de route over een akkerrand. Na ca. 700 m volgt u weer de Buitendijk. Intussen passeert u boerderijen met namen als: ‘De Eendracht’, ‘Adrianahoeve’ en ‘Hagestein’. Via de Hitsertse Kade loopt de route verder langs de Buitendijk tot aan de Molendijk. Hier gaat u rechtsaf en wandelt u richting Numansdorp. 

Na het viaduct over de A29 volgt u rechtsaf de parallelweg richting de Westerse Bekade Gorzen. Voor het strandje loopt u via een hekwerk het Veerbos in en komt u uit bij de Veerhaven. Via de Veerweg loopt u naar het Nationaal Landschap Centrum. In dit bezoekerscentrum kunt u alle informatie over de Hoeksche Waard vinden. Het ideale startpunt voor een ontdekkingsreis door de Hoeksche Waard. 

Aan het eind van de Veerweg gaat u rechtsaf de Molendijk op richting Numansdorp. 

Na de gemeentehaven van Numansdorp gaat u in de bocht rechtdoor, de Schuringsedijk op. U volgt deze dijk en loopt via de buurtschap Schuring tot u uitkomt bij de Klemsedijk. Hier gaat u rechtsaf en volgt de route over het fietspad. Op de T-splitsing met de Kruisdijk volgt u rechtsaf de Buitendijk. Bij het informatiebord over de watersnood houdt u rechts aan naar beneden. U loopt nu door een polderlandschap en na het passeren van de Alberthoeve gaat u naar links en komt boven op de dijk aan bij de ingang van de Oeverlanden Hollands Diep, een stuk nieuwe natuur van Staatsbosbeheer. Over het fietspad langs de Oeverlanden wandelt u naar Strijensas.

Na de ophaalbrug gaat u rechtdoor de Sassedijk op. Ter hoogte van gemaal ‘De Volharding’ neemt u het fietspad de dijk op. U volgt de Sassedijk ca. 1.300 m en gaat daarna rechtsaf om via een hekwerk de Hogendijk te volgen. 

Na 1.300 m grasdijk, met een schitterend uitzicht over het polderlandschap, houdt u bij het hekwerk links aan. U volgt nu de Meeuwenoordseweg.

Aan het eind gaat u naar rechts de Boomdijk op. U loopt over het viaduct van de HSL en blijft de Boomdijk volgen. Bij buurtschap ‘De Wacht’ wandelt u bij de splitsing rechtdoor. Bij de kruising gaat u rechtsaf; u loopt nu op de Lagedijk. Deze volgt u totdat u als het ware op de dijk van de Dordtse Kil loopt. Hier gaat u via de stenen trap de Kildijk op. Deze blijft u volgen tot in ’s-Gravendeel. Aan het eind van de dijk loopt u via de Bevershoekstraat, u passeert de Havenweg en gaat vervolgens rechtsaf het fietspad langs de Gorsdijk op. Na ca. 1,5 km gaat u op de T-splitsing rechtsaf en loopt om de polder Groot Koninkrijk. Hier geniet u van een bijzonder uitzicht waar twee rivieren samen komen, de Oude Maas en de Dordtse Kil. Na ongeveer 3 km komt u uit op het fietspad van de Simonsdijk. Hier gaat u rechtsaf. Aan het eind van deze dijk arriveert u in Puttershoek en gaat u rechtsaf de Molendijk op.

Op de T-splitsing in het dorp gaat u weer naar rechts en komt op het Schouteneind. U steekt de Arent van Lierstraat over en loopt via de trap naar de overkant van de dijk. De route volgt links het Weverseinde. Na de voormalige suikerfabriek wandelt u rechts over Het Weegje in de richting van Kuipersveer. Tegenover het gemaal en hoeve ‘De Weide Blick’ kunt u kiezen uit genieten van wandelen in de natuur of voor de wandelpaden Oude Maas in de Geertruida Agathapolder, die beheerd worden door Staatsbosbeheer. 

Aan het eind van de Buitengorzendijk volgt u het fietspad richting Heinenoord Buitenpolderpad).

U volgt dit pad tot aan de Heinenoordtunnel. Na de tunnelovergang wandelt u over het fietspad richting Heinenoord en gaat na ca. 1.200 m rechtsaf het onverharde weggetje in. 

Vervolgens gaat u na ca. 180 m linksaf. U wandelt onder aan de grasdijk tot aan het haventje van Heinenoord. De liefhebber kan na ca. 200 m een wandeling maken door het Kees Leenheerpad. Dit laarzenpad van 600 m is bij laag water een bijzondere ervaring. Na het haventje in Heinenoord wandelt u over het Zalmpad richting Oud-Beijerland. Na gemaal ‘De Bosschen’ en natuurgebied De Vlietmonding bereikt u via de grasdijk Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’.

De routes

 • Haventje van Goudswaard
  Ca. 6 km
  Geen rondwandeling
 • Haventje van Goudswaard
  Ca. 9,5 km
  Geen rondwandeling
 • Parkeerplaats bij het veer naar Tiengemeten in Nieuwendijk
  Ca. 7,5 km
  Geen rondwandeling
 • Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’ Zalmpad te Oud-Beijerland
  Ca. 3 km
  Geen rondwandeling
 • Parkeerplaats, Zalmpad te Oud-Beijerland (‘Klein Profijt’)
  Ca. 2,5 km
  Geen rondwandeling
 • Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’ Zalmpad te Oud-Beijerland
  Ca. 2 km
  Geen rondwandeling
 • Natuurbezoekerscentrum ‘Klein Profijt’ Zalmpad te Oud-Beijerland
  Ca. 0,5 km
  Geen rondwandeling
 • Zalmpad te Oud-Beijerland (‘Klein Profijt’)
  Ca. 10 km
  Geen rondwandeling
 • Molen ‘Windlust’, Koetsveldlaan 2d te Westmaas
  Ca. 5 km
  Geen rondwandeling
 • Parkeerplaats bij molen ‘Windlust’te Westmaas. Parkeerplaats van het recreatie terrein langs de Binnenbedijkte Maas.
  5,3 km
  Geen rondwandeling
 • Parkeerplaats bij de Hervormde Kerk,Polderdijk 67 te Maasdam
  Ca. 8,5 km
  Geen rondwandeling
 • Molendijk, Puttershoek
  Ca. 19 km
  Geen rondwandeling
 • Molendijk, Puttershoek
  Ca. 20 km
  Geen rondwandeling
 • Ophaalbrug in Strijensas
  Ca. 9 km
  Geen rondwandeling
 • Overgang Boompjesstraat-Molenstraat (Kaai) in Strijen
  Ca. 7 km
  Geen rondwandeling
 • Overgang Boompjesstraat-Molenstraat (Kaai) in Strijen
  Ca. 14 km
  Geen rondwandeling
 • Elk gewenst punt langs de route; beschreven route va Klein Profijt
  Ca. 75 km
  Geen rondwandeling
 • Informatiecentrum Tiengemeten
  6,5 km
  Geen rondwandeling
 • Informatiecentrum Tiengemeten
  4,5 km
  Geen rondwandeling
 • Informatiecentrum Tiengemeten
  10 km
  Geen rondwandeling
 • Elk gewenst punt langs de route; beschreven route va Klein Profijt
 • Ca. 75 km
 • Geen rondwandeling
 • Download route

bijdrage